Un Helvası
Un Helvası Nasıl Yapılır?
Mutfağımızın
vazgeçilmez tariflerinden un helvası, sık sık yapılmasa da, kandil gecelerinin
en güzel ikramlarındandır. Yapılışı da
kolay, her evde bulunabilecek malzemelerle, hem lezzetli, hem pratik güzel bir
un helvası yapmak için, sabırla unun mis gibi kokusu çıkana kadar kavurmak, bu
güzel lezzeti bize getirecektir. Tam
ölçülü un helvası tarifi için malzemelerimize bakalım.
Malzemeler
1 çay
bardağı sıvıyağ
50 gr.
tereyağı
1,5 su
bardağı un
1 su bardağı
su+1 su bardağı süt
3 çay
bardağı şeker
Un Helvası Yapılışı; Öncelikle su, süt ve şekeri tencerede
karıştırıp, sadece şekerin erimesini sağlayacak kadar ısıtıyoruz
ama kaynatmıyoruz. Teflon tencereye tereyağını koyup, eriyince sıvıyağı da
ekliyoruz. Unu ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlıyoruz. Un helvasının
yorucu kısmı olan kavurma işini , kısık ateşte yaklaşık olarak 20 -25 dakika
da, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak ve kaşığın tersi ile eze eze yapıyoruz.
Unun rengi artık açık kahve olduğunda,
şerbeti ilave ederek, 3-4 dakika daha kavurup, aygazdan alıyoruz. Beş, on
dakika dinlendirip, arzu ettiğimiz
şekilde servis yapıyoruz. Bu şekilde kurabiye kalıplarıyla çıkarmak
isterseniz, helvayı yağlı kağıt arasına koyup, oklava ile incelttikten sonra
çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun…
![]() |
un helvası |