Tarif Ara

Ne Aramıştınız?

Un Helvası
Un Helvası Nasıl Yapılır?

Mutfağımızın vazgeçilmez tariflerinden un helvası, sık sık yapılmasa da, kandil gecelerinin en güzel ikramlarındandır. Yapılışı  da kolay, her evde bulunabilecek malzemelerle, hem lezzetli, hem pratik güzel bir un helvası yapmak için, sabırla unun mis gibi kokusu çıkana kadar kavurmak, bu güzel lezzeti bize getirecektir. Tam ölçülü un helvası tarifi için malzemelerimize bakalım.

Malzemeler
1 çay bardağı sıvıyağ
50 gr. tereyağı
1,5 su bardağı un
1 su bardağı su+1 su bardağı süt
3 çay bardağı şeker


Un Helvası Yapılışı; Öncelikle su, süt ve şekeri tencerede karıştırıp, sadece şekerin erimesini sağlayacak  kadar ısıtıyoruz ama kaynatmıyoruz. Teflon tencereye tereyağını koyup, eriyince sıvıyağı da ekliyoruz. Unu ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlıyoruz. Un helvasının yorucu kısmı olan kavurma işini , kısık ateşte yaklaşık olarak 20 -25 dakika da, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak ve kaşığın tersi ile eze eze yapıyoruz. Unun  rengi artık açık kahve olduğunda, şerbeti ilave ederek, 3-4 dakika daha kavurup, aygazdan alıyoruz. Beş, on dakika dinlendirip, arzu ettiğimiz  şekilde servis yapıyoruz. Bu şekilde kurabiye kalıplarıyla çıkarmak isterseniz, helvayı yağlı kağıt arasına koyup, oklava ile incelttikten sonra çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun…

un helvası