Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır
Uzun zamandır
denemek istediğim, sonunda yaptığım,
doğal yoğurt mayası yapılışını anlatacağım bu tarifimde. Yani süt, süt iken;
yoğurt ilk nasıl oldu da, onu maya olarak kullanıp üç kilo beş kilo
yoğurt yapıyorlarmış merak ediyordum. Gerçekten de çok basitmiş. Aslında esas
amacım şuydu. Evlendiğim günden bugüne haftalık süt alıyoruz. Hazır yoğurt
tüketemiyoruz. Çocukluktan alıştığımız için belkide, bilemiyorum ama
sevmiyorum. Bazen süt için mayalık yoğurt kalmıyor ya da çok ekşimiş oluyor. Haydi komşuya gidelim, bir
kaşık yoğurt alalım. Çoğumuz yapmıştır herhalde. Abartmıyım dedim ve kendi mayamı yaptım. Bunun
için gerekli malzemeler:
1 su bardağı
süt
17-18 tane
nohut
![]() |
yoğurt mayası nasıl yapılır |
Bir su
bardağı kadar sütü kaynatıp, elimizi yakmayacak sıcaklığa gediğinde, içine
nohutları atıp, kapağını kapatıyoruz. Ben küçük kapaklı bir kaseye koydum.
Üstünü bir bezle örtüp, bir gün boyunca bekletiyoruz. Sonra açıp, ince süzgeci
bir başka kasenin üstüne koyup, sütü döküyoruz. Süzgeçte kalan kısım bizim
mayamız olacak. Nohutlarını alıp, kaşıkla süzgeçteki yoğurdu alıyoruz. Bir
yemek kaşığı kadar ancak çıkıyor. Öyle kalıp gibi bir yoğurt beklemeyin önce,
ama birkaç sefer mayadan sonra yoğurtta istediğimiz kıvama geliyor. Ayrıca
yoğurt mayalarken süt ne çok sıcak, ne de çok ılık olmamalı. Mayası geldikten
sonra dolaba koyarken, kapağını kaldırıp, açık bir şekilde koyup, bir süre
sonra kapatılmalı.