Tarif Ara

Ne Aramıştınız?


Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır

Uzun zamandır denemek istediğim, sonunda yaptığım,  doğal yoğurt mayası yapılışını anlatacağım bu tarifimde. Yani süt,  süt iken;  yoğurt ilk nasıl oldu da, onu maya olarak kullanıp üç kilo beş kilo yoğurt yapıyorlarmış merak ediyordum. Gerçekten de çok basitmiş. Aslında esas amacım şuydu. Evlendiğim günden bugüne haftalık süt alıyoruz. Hazır yoğurt tüketemiyoruz. Çocukluktan alıştığımız için belkide, bilemiyorum ama sevmiyorum. Bazen süt için mayalık yoğurt kalmıyor ya da çok  ekşimiş oluyor. Haydi komşuya gidelim, bir kaşık yoğurt alalım. Çoğumuz yapmıştır herhalde.  Abartmıyım dedim ve kendi mayamı yaptım. Bunun için gerekli malzemeler:

1 su bardağı süt

17-18 tane nohut
yoğurt mayası nasıl yapılır
 

Bir su bardağı kadar sütü kaynatıp, elimizi yakmayacak sıcaklığa gediğinde, içine nohutları atıp, kapağını kapatıyoruz. Ben küçük kapaklı bir kaseye koydum. Üstünü bir bezle örtüp, bir gün boyunca bekletiyoruz. Sonra açıp, ince süzgeci bir başka kasenin üstüne koyup, sütü döküyoruz. Süzgeçte kalan kısım bizim mayamız olacak. Nohutlarını alıp, kaşıkla süzgeçteki yoğurdu alıyoruz. Bir yemek kaşığı kadar ancak çıkıyor. Öyle kalıp gibi bir yoğurt beklemeyin önce, ama birkaç sefer mayadan sonra yoğurtta istediğimiz kıvama geliyor. Ayrıca yoğurt mayalarken süt ne çok sıcak, ne de çok ılık olmamalı. Mayası geldikten sonra dolaba koyarken, kapağını kaldırıp, açık bir şekilde koyup, bir süre sonra kapatılmalı.