Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı+2 yemek kaşığı un
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı dolusu irmik
1 yemek kaşığı nişasta
1 çimdik tuz
5,6 damla limon
Kızartmak için sıvıyağ
Şerbeti için; 3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
9,10 damla limon suyu
Yapılışı; Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Şerbeti kaynamaya başlayınca, orta ateşte 12-15 dakika kadar, oldukça koyu bir kıvamda olacak şekilde pişiriyoruz. Aygazdan almadan önce limonunu ilave ederek, soğumaya bırakıyoruz. Şerbetin çok soğuk olması gerektiği için, mümkünse akşamdan hazırlayıp, dolapta bekletirseniz çok daha iyi olur. Hamuru için tencereye bir bardak suyu koyup, kaynatıyoruz. Kaynayınca tereyağını içine koyup, eriyince limon suyu ve tuzunu ekliyoruz. Kısık ateşte unu ekleyerek hızlı bir şekilde karıştırarak, hamur toplanana kadar 1-2 dakika pişiriyoruz. Aygazdan alıp, hamurun ılımasını bekliyoruz. Sonra nişastasını ve irmiğini ekleyerek karıştırıyoruz. Yumurtaları teker teker ilave ederek, çırparak hamura yediriyoruz. Hamuru sıkma torbasına alıyoruz. Bir tencereye bol yağ koyup, yağ soğukken içine tulumba tatlısını sıkıp, aygaza alıyoruz. Kısık ateşte, içinin çiğ kalmadan pişmesi için, sık sık çevirerek iyice kızartıyoruz. Kızaran tatlımızı yağdan alıp, şerbete koyuyoruz. 3,4 dakika şerbetini çektikten sonra çıkarıyoruz. İkinci defa tatlıları sıkarken yağı tezgaha alıp, sıkıyoruz, tekrar aygaza alıp, kızartıyoruz. Afiyet olsun...
![]() |
tulumba tatlısı |