Tarif Ara

Ne Aramıştınız?

Kıbrıs Köftesi Tarifi
Malzemeler
250 gr. kıyma
1 küçük soğan
3 diş sarımsak
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 büyük patates
1 yumurta
Tuz, karabiber
Kimyon, pulbiber
Sıvıyağ

Yapılışı; Kıbrıs köftesi için kıymayı bir kaba alıyoruz. Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak, ufalanmış ekmek içi, (eger yoksa köftenin kıvamına göre iki üç kaşık galeta unu) ekliyoruz. Patatesi  ince bölümünde rendeleyip, iyice suyunu sıkıp, köfteye ekliyoruz. Diğer bütün malzemeleri ve damak zevkimize göre baharatlarını ilave ederek, yoğuruyoruz. Baharatlar için genelde ölçü kullanmak istemiyorum. Çünkü ben çok acı yiyebilirim, siz belki acıyı sevmeyebilirsiniz. Köftelerde acıyı kaldıracağı için, bir tatlı kaşığı ya da çay kaşığı, artık çocuklarınızın ya da sizin tercihinize kalsın diyorum. Bir iki saat vaktiniz varsa dolapta dinlendirip, tatların iyice birleşmesi için dinlendiriyoruz. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yassı şekilde hazırlıyoruz. Tavaya biraz sıvıyağ koyup,  orta ateşte pişiriyoruz.  Lezzetli ve doyurucu bir köfte. Yanına önerebileceğim  tereyağlı şehriye pilavı ve salata olur.
kıbrıs köftesi

Şehriye pilavı;
1,5 su bardağı arpa şehriye
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
4-5 kaşık sıvıyağ
Tuz

Şehriyeyi karışık yağda kavuruyoruz. Aralarda çok kavrulanlar olsun, daha lezzetli olur. Kavrulunca suyunu soğuk olarak ilave ediyoruz. Tuzunu ekleyerek, en kısık ateşte pişiriyoruz. Eğer hazırda varsa et suyuyla pişirirseniz enfes olur. Yoksa yarım bulyon da olabilir. Şehriye farklı olacağından, önce iki bardak suyu katıp, çok diri olursa çok az sıcak su  ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun…