Kıbrıs Köftesi Tarifi
Malzemeler
250 gr.
kıyma
1 küçük
soğan
3 diş
sarımsak
2-3 dilim
bayat ekmek içi
1 büyük
patates
1 yumurta
Tuz,
karabiber
Kimyon,
pulbiber
Sıvıyağ
Yapılışı; Kıbrıs köftesi için kıymayı bir kaba
alıyoruz. Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak, ufalanmış ekmek içi, (eger
yoksa köftenin kıvamına göre iki üç kaşık galeta unu) ekliyoruz. Patatesi ince bölümünde rendeleyip, iyice suyunu
sıkıp, köfteye ekliyoruz. Diğer bütün malzemeleri ve damak zevkimize göre
baharatlarını ilave ederek, yoğuruyoruz. Baharatlar için genelde ölçü kullanmak
istemiyorum. Çünkü ben çok acı yiyebilirim, siz belki acıyı sevmeyebilirsiniz.
Köftelerde acıyı kaldıracağı için, bir tatlı kaşığı ya da çay kaşığı, artık
çocuklarınızın ya da sizin tercihinize kalsın diyorum. Bir iki saat vaktiniz
varsa dolapta dinlendirip, tatların iyice birleşmesi için dinlendiriyoruz. Daha
sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yassı şekilde hazırlıyoruz. Tavaya
biraz sıvıyağ koyup, orta ateşte
pişiriyoruz. Lezzetli ve doyurucu bir
köfte. Yanına önerebileceğim tereyağlı
şehriye pilavı ve salata olur.
![]() |
kıbrıs köftesi |
Şehriye pilavı;
1,5 su
bardağı arpa şehriye
2 su bardağı
su
1 yemek
kaşığı tereyağı
4-5 kaşık
sıvıyağ
Tuz
Şehriyeyi
karışık yağda kavuruyoruz. Aralarda çok kavrulanlar olsun, daha lezzetli olur.
Kavrulunca suyunu soğuk olarak ilave ediyoruz. Tuzunu ekleyerek, en kısık
ateşte pişiriyoruz. Eğer hazırda varsa et suyuyla pişirirseniz enfes olur. Yoksa
yarım bulyon da olabilir. Şehriye farklı olacağından, önce iki bardak suyu
katıp, çok diri olursa çok az sıcak su
ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun…