Kabak tatlısı yapımı, malzemeleri ,zahmeti en az olan bir tatlı olsa da, aslında temizleme ve doğrama kısmı çok ta kolay değildir. Evet ya## dediğinizi duyuyorum. İşte bu yüzden eşimize kabağı ve bıçağı veriyoruz, hatta balta da olabilir. Bu zorlu kısmına hiç karışmıyoruz. Güzelce çok kalın olmayacak şekilde dilimlenmiş balkabağımızı alıp, yapmaya başlıyoruz. Zaten temiz olduğu için ve kabağın çok fazla sulanmasını istemediğimiz için yıkamaya gerek yok. Şimdi bakalım nasıl yapıyoruz;
Malzemeler
1,5 kilo balkabağı
1,5 su bardağı şeker
3,4 damla limon
Ceviz içi
Yapılışı; Balkabaklarımızı geniş ve derin olmayan bir tencereye, pilav tenceresi olabilir, sık sık diziyoruz. Mümkünse iki sıradan fazla üst üste dizmeyelim ki, alt kısmı dağılıp, üst kısmı sert olmasın, hepsi aynı kıvamda pişsin. Sonra şekerini heryerine gelecek şekilde döküyoruz. Kapağını kapatıp, üç dört saat şekerin erimesi ve kabağa geçmesi için bekliyoruz. Geceden de şekere yatırıp ve ertesi güne kadar bekletilebilir, ama sabah kalktığınızda şekerleyip, akşama doğru pişirdiğinizde de aynı lezzeti tutturmak mümkün. Çünkü kabağa hiç su eklemeden kendi suyu ve şekeri ile pişmesi lezzetini veriyor. En son pişmezde suyu kalmazsa, yarım çay bardağı kadar su ekleyebilirsiniz. Şimdi kabağı aygazın küçük gözünde, orta ateşe koyup, limon damlatıp, yarım saat kadar pişiriyoruz. Bu kabağa göre değişebilir tabiki. Çatal rahatça balkabağına batıyorsa, rengi de koyu turuncu gibi olduysa pişmiştir. Pişmeye yakın kapağını açıp, beş dakika da böyle pişirirseniz, hafif karamelize olduğundan, daha lezzetli olacaktır. Soğuyunca üstüne ceviz serpebilirsiniz. Balkabağı tatlısını ben denemedim ama tahinle de çok beğenenler var. Piştikten sonra üzerine tahin dökerek te yenilebilir. Denemek isterseniz aklınızda bulunsun. Afiyet olsun..
![]() |
balkabağı tatlısı |