Malzemeler
1,5 su bardağı süt(ılık)
Yarım su bardağı su(ılık)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker (silme)
1 paket instant maya
Aldığı kadar un
İçine; 150gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
Çekilmiş ceviz
Üzerine; 2 yumurta sarısı
Yapılışı; Hamur yoğurma kabımıza ılık sütü, suyu, şeker ve mayayı ekleyerek beş dakika kadar bekletiyoruz. Kalan malzemeleri de ekleyip, aldığı kadar unla yoğuruyoruz. Yaklaşık 6-7 su bardağı unla, elimize yapışmayacak kıvamda, yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Hamurun üstünü streç filmle kapatıp, ılık bir ortamda mayalıyoruz. Tam süre vermiyorum ama, bırakın hamur kabından taşmaya başlayana kadar iyice kabarsın. Sonra hamuru 14 bezeye ayırıyoruz. Hafif unlayarak oklava ile resimdeki gibi oval bir şekilde açıyoruz. Oda sıcaklığındaki tereyağını hamurun heryerine sürüp, bıçakla şerit halinde kesiyoruz. Hafif yandan, verevli olarak rulo yapıp,doluyoruz. Bir kısmını boş, bir kısmını cevizli yapmak isterseniz, yağını sürdükten sonra ceviz serpip, rulo yapıyoruz. Bütün hamur bitince yumurta sarısı sürüp, 15 dakika tepside bekletiyoruz. 200 derece fırında nar gibi kızartıyoruz. Kat kat ayrılan, enfes bir açma tarifi. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun..
![]() |
pastane açması |