Malzemeler
5 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1,5 su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı mandalina suyu
2 su bardağı nişasta
3-4 damla limon veya ( 2 tane limon tuzu)
Üzeri için hindistan cevizi, fındık, cevizde olabilir
Yapılışı; Tencereye su, şeker ve limonu koyup kaynamaya bırakıyoruz. Ayrı bir kapta, taze sıkılmış portakal ve mandalina suyunu, nişasta ile iyice çırpıyoruz. Tazesi yoksa meyve suyu da olabilir. Vişneli lokum isterseniz, vişne suyu ile olabilir. Şekerli su kaynamaya başlayınca topaklanmaması için, birkaç kaşık alıp, nişastalı karışıma ekliyoruz. Karıştırarak yavaş yavaş şerbete ekliyoruz. Sürekli olmasada sık sık dibi tutmayacak sıklıkta karıştırarak, yaklaşık yarım saat, pelte kıvamına gelip, koyulaşana kadar pişiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye lokumu döküp, üstünü düzeltiyoruz. Ilıyınca dolaba koyup, iki üç saat beklettikten sonra çıkarıp, istediğimiz şekilde dilimleyerek, hindistan cevizine buluyoruz. Bu ölçülerle oldukça fazla lokum çıkıyor, kalabalık bir aile değilseniz yarım ölçülerle hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun..
![]() |
portakallı lokum |