Haşhaşlı Tatlı
Malzemeler
125 gr.
Margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
1 çay
bardağı şeker
1 çay
bardağı sıvıyağ
1 çay
bardağı irmik
1 paket
kabartma tozu
3 su bardağı
kadar un
Üzeri için; fındık, mavi haşhaş
Şerbeti için; 3 su bardağı su
2 su bardağı
şeker
5,6 damla
limon
Yapılışı; Un ve kabartma tozu hariç bütün
malzemeleri hamur kabımıza koyup, iyice karışmasını sağlıyoruz. Kabartma tozunu
ekliyoruz. Unu da kontrollü olarak ekleyerek, elimize yapışmayacak kıvamda bir
hamur hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, yuvarlıyoruz.
Her yerini haşhaşa bulayıp, tepsiye
koyup, ortalarına fındık batırıyoruz. Eğer arzu ederseniz, benim gibi hamurun
üçte biri kadarını, bir kaşık kakao ile yoğurup, bir kısmını da, bu şekilde
sevenler için yapabilirsiniz. Hepsini 180 derece fırında hafif pembeleşene
kadar pişiriyoruz. Tatlıları fırına
koyunca şerbeti aygaza koyup, kaynamaya başlayınca altını kısıp, 7-8 dakika
pişiriyoruz. Aygazdan alırken limonunu sıkıp, tatlılar pişene kadar
soğutuyoruz. Şerbet kaynar değil ama sıcak olacak. Tatlılar fırından çıkınca üzerine döküp, tepsinin kenarından bir
iki kere kaşıkla tatlıların üzerine tamamen çekmesi için şerbeti gezdiriyoruz
ki, üstleri de iyice çeksin. Bir iki saat sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Çok
sevilen, çok kolay ve lezzetli bir tatlı. Mutlaka tavsiye ederim…
![]() |
haşhaşlı tatlı |