Cevizli Taş Kadayıf Tatlısı
Yassı kadayıf da dediğimiz tatlıyı, Kastamonu’lu
hemşerilerim iyi bilirler. Eskiden Kastamonu’dan gelen misafirlerimiz getirirdi
sağolsunlar. Artık canımız istediğinde aynı lezzetle hazırlayıp, pişirmek çok
kolay. Kendi kadayıfınızı, kendiniz hazırlayın. Birebir ölçülerle, bu çok
sevilen harika tatlıyı mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
1 su bardağı
süt(ılık)
1 su bardağı
su(ılık)
1 tatlı
kaşığı instant maya
1 tatlı
kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı
tuz
1,5 su bardağı
un
Bulamak için;2 yumurta
İçine; 1 su bardağı ceviz
Şerbeti için; 2 su bardağı şeker
2 su bardağı
su, 3-4 damla limon
Kızartmak
için; sıvıyağ
Yapılışı; Bir kaba ılık sütü, suyu, tuz, şeker
ve mayayı koyup, biraz çırparak unu ekliyoruz. Un topak kalmayacak şekilde 1-2
dakika çırpıp, kek kıvamında bir hamur hazırlıyoruz. Hamurun üzerini kapatıp,
10 dakika bekletiyoruz. Şerbeti de, kaynamaya başlayınca, kısık ateşte 5-6 dk.
kaynatıp limonunu ilave ederek, soğumaya bırakıyoruz. Teflon tavayı ısıtıp,
kaşıkla çay tabağı büyüklüğünde kadayıflarımızı döküp, üstü göz göz olup,
altı kızarana kadar sadece bir yüzünü
pişiriyoruz. Sonra kadayıfların
pişirmediğimiz yüzüne, bir kaşık ceviz koyup, poğaça gibi kenarlarından sıkıca
kapatıyoruz. Hepsini hazırladıktan sonra, yumurtaya bulayıp, yağda iki tarafını
da kızartıyoruz. Kızaran kadayıflarımızı hemen
şerbetin içine atıyoruz. Şerbeti
geniş bir kaba koyup, tatlıları arada bir çevirip, çekmesini sağlıyoruz.
Soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun…
![]() |
cevizli taş kadayıf tatlısı |