Tarif Ara

Ne Aramıştınız?


Değişik  Baklava Tarifleri

Ramazan Bayramı yaklaşırken, ne tatlısı yapalım telaşı da başlıyor. Klasik tek tek açılan üçgen  ev baklavasının tadına doyulmaz ama, aynı lezzet garantisi ve güzel şekliyle, tek bir hamurla, birkaç tane farklı sunumlar hazırladım bugün. Mutlaka denemenizi  tavsiye ediyorum. İlk defa baklava yapacak olanlar bile kolaylıkla açabilir. Buyrun tarife bakalım;

Malzemeler

2 yumurta

2 yemek kaşığı yoğurt

1 yemek kaşığı sirke

Bir tutam tuz

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay kaşığı(tepeleme)kabartma tozu

3- 3,5 su bardağı un

Aralarına serpmek için  nişasta

İçine; ceviz, antep fıstığı, kek

Üzeri için; 125 gr. tereyağı veya margarin

1 fincan sıvıyağ

Şerbeti için; 3,5 su bardağı şeker

3,5 su bardağı su

7,8 damla limon
Değişik baklava tarifleri
 

Yapılışı; Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Şerbet  kaynayınca kısık ateşte 10 dk. pişirip, limonunu sıkıp, 1-2dk. sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Bir kapta un ve sirke hariç bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Sirkeyi de katıp un ilave ederek yoğuruyoruz.   Ölçüler az çok değişebiliyor. Ben 3 su bardağı  +1yemek kaşığı un ilave ettim. Siz de hamur elinize yapışmayana kadar un katarak yoğurabilirsiniz. Sonra hamuru 6 eşit bezeye  bölüyoruz. Her bir  bezeyi de, 5 eşit parçaya  bölüyoruz. Hamurların  üzerine nemli bez örtüp, 40-45 dk. dinlendiriyoruz. Her beş bezeyi önce merdane ile biraz büyütüp, aralarına bol nişasta serperek, üst üste diziyoruz. Sonra oklava ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. Bir ucundan oklavaya dolayıp, yufkayı büzdürüyoruz. Büzgüsünü bozmadan yavaşça oklavaya sardığımız yufkayı açıyoruz. 3 farklı şekil hazırladım.1.si bilinen, gazete baklavasını yufkayı gazeteye açarak, her yerine ceviz serpip, gazeteyle beraber rulo yapıp, dilimliyoruz. 2.şekilde de bayram şekeri baklavasını, aynı şekilde açtığımız yufkayı, ortadan ikiye kesip, belli aralıklarla  içine, antep fıstığı koyup, sarıyoruz. Kenarlarından kıvırıp, sıkıştırarak, şeker görüntüsü verip, tepsiye diziyoruz. 3. olarak ta, bohça baklavası için, yufkadan, bir kapakla yuvarlaklar çıkarıp, avucumuzun içinde toplayarak ya da küçük bir kaseye koyup, içine hazırladığımız çekilmiş kek ve ceviz karışımını koyup, ağzını bohça gibi kapatıp, iyice sıkıştırıyoruz. Bu baklava için önceden yaptığım kekimden , 3-4 dilimi robotta çekip, dolaba koymuştum. Kekle, baklavayı  birbirine çok yakıştırıyorum. Siz  sade  cevizle de yapabilirsiniz. Şimdi  sıvıyağ ve tereyağını eritip, kızdırıyoruz. Baklavaların üzerine döküp, 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Tatlılar soğuyunca, ılık şerbeti döküyoruz. Bir iki defa tepsinin kenarından şerbetini, kaşıkla  üzerlerine gezdirirseniz, şerbeti  çekmeyen hiçbir yeri kalmayacaktır. Kıyır kıyır bayram tatlılarımız hazır.   Afiyetler olsun…