Fırfır tatlısı
Malzemeler
1
çay bardağı sıvıyağ
1
çay bardağı yoğurt
1
yumurta
1
yemek kaşığı sirke
1
tutam tuz
1
fincan su
1
çay kaşığı karbonat
Aldığı
kadar un
Açmak
için nişasta
Şerbeti için; 2 su
bardağı şeker
2 su
bardağı su, 7,8 damla limon
Üstüne;
2 yemek kaşığı tereyağı, 5 yemek k. sıvıyağ
![]() |
Resim yazısı ekle |
Yapılışı; Bütün
malzemeleri karıştırıp, un ekleyerek yoğuruyoruz. Orta yumuşaklıkta bir hamur
hazırlıyoruz ve üstüne nemli bez örtüp 15 dk. dinlendiriyoruz. Şerbeti kaynamaya başlayınca, altını kısıp 10 dk. kısık ateşte kaynatıyoruz, limonunu
ekleyip, ocaktan alıyoruz. Ilıması için bir kenara alıyoruz. Hamuru erik
büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz. Bu ölçülerle 30 küçük beze çıkıyor. 5 bezeyi
tabak büyüklüğünde açıp, aralarına nişasta serperek , üst üste diziyoruz. Merdane ile uzunlamasına
açıyoruz. Resimdeki gibi kenarlarını kesip, düzleştiriyoruz. Bu yufkayı 4’e
bölüp pile gibi katlayarak, küçük fırfırlar yapıyoruz. 5’erli olarak bütün
hamuru bu şekilde hazırlayıp, tepsiye diziyoruz. Kızdırdığımız yağı hepsine döküp,
180 derecede pişiriyoruz. Ilık tatlıya ılık şerbeti döküyoruz. Arada bir kaşıkla şerbeti tatlıların üzerine
gezdirip, daha iyi çekmesini
sağlıyoruz. Birkaç sat sonra şerbetini çekince, başka bir tepsiye
alıyoruz. Üzerini istediğimiz şekilde fıstık veya cevizle süslüyoruz. Baklava tadında nefis bir tatlı tarifi. Afiyet
olsun..
![]() |
fırfır tatlısı |