Çelenk
çörek
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı kuru maya
Aldığı kadar un, tuz
İçine;
Haşhaş ezmesi, sıvıyağ
Yapılışı;
Süt, sıvıyağ, su ve yumurtayı kabımıza koyup,
karıştırıyoruz. Maya, şeker, tuz ilave ederek elimizle karıştırıp, un ekleyerek
yoğurmaya başlıyoruz. Yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Üstüne nemli bir
bez örterek , 1 saate yakın mayalıyoruz. Sonra geniş bir yerde hamuru
oklava ile açabildiğimiz kadar açıyoruz. Sıvıyağla incelttiğimiz haşhaşı her
yerine yayıyoruz ve rulo yapıyoruz. Uzunlamasına üstünden doğru tam ortadan,
kesiyoruz. Resimdeki gibi iki parçayı birbirine dolayarak uçlarını birleştiriyoruz. 190 derece
fırında pişiriyoruz.
Cevizli,
tatlı çörek yapmak isterseniz, iç harcını dövülmüş
ceviz,1 çay bardağı tahin 2,3 kaşık
şekerle hazırlayabilirsiniz. Hamuru açınca eritilmiş tereyağı sürüp, cevizli
içi yayarak aynı şekilde yapabilirsiniz. Afiyet olsun…
![]() |
çelenk çörek |